
De oven schoonmaken een van de leukste schoonmaak klusjes die er in het huis is, not. Meestal is het een klusje dat je ook niet wekelijks hoeft te doen en daarom vaak uitstelt tot het moment dat het echt niet meer kan.
Aangekoekte etensresten, vet resten, saus vlekken van alles kom je tegen in een niet goed schoongemaakte oven. En omdat deze resten er vaak al een langere tijd zitten, wordt het steeds lastiger om deze plekken schoon te maken in de oven.
Maar niet getreurd, in dit artikel zal ik ingaan op waarom het schoonmaken van een oven belangrijk is, hoe je een oven goed kunt schoonmaken, wat de verschillende manieren zijn om een oven schoon te maken en als laatste nog wat exclusieve oven schoonmaak tips!
Waarom is het schoonmaken van een oven belangrijk?
Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om je oven regelmatig schoon te maken. Hieronder zie je de redenen op een rijtje:
- Voedselveiligheid: Als de oven niet regelmatig wordt schoongemaakt, kunnen er zich voedselresten ophopen die bacteriën en andere schadelijke micro-organismen kunnen aantrekken.
Dit kan leiden tot voedselvergiftiging als deze micro-organismen zich vermenigvuldigen en zich verspreiden naar andere voedingsmiddelen die in de oven worden gekookt.
- Verlenging van de levensduur van de oven: Als voedselresten en vetten zich ophopen in de oven, kan dit leiden tot aanslag op de ovenwand en de verwarmingselementen.
Dit kan op zijn beurt de efficiëntie van de oven verminderen en kan leiden tot snellere slijtage van de onderdelen van de oven. Door de oven regelmatig schoon te maken, kunt u de levensduur van de oven verlengen en voorkomen dat deze vroegtijdig kapot gaat.
- Verbetering van de smaak van het eten dat je in de oven doet: Als voedselresten en vetten zich ophopen in de oven, kunnen deze verbranden en een onaangename geur en smaak achterlaten op het voedsel dat u in de oven kookt.
Door de oven schoon te maken, kunt u deze ongewenste smaak en geur verwijderen en ervoor zorgen dat uw voedsel smaakt zoals het hoort.
- Brandgevaar: Als er zich te veel vetten en voedselresten ophopen in de oven, kan dit een brandgevaar vormen. Door de oven regelmatig schoon te maken, kunt u deze risico’s verminderen en zorgen voor een veilige en gezonde keuken.
Kortom het is dus erg belangrijk om je oven schoon te maken en te houden.

Hoe maak je een oven schoon?
Maar nu de vraag hoe maak je nou die oven het beste schoon. Het slimste is om een stappenplan te volgen, zodat je niet zomaar ergens hoeft te beginnen. Hieronder een stappenplan dat jou kan helpen met je oven schoon te maken.
- Zorg dat je oven afgekoeld/koud is.
- Verwijder alle losse onderdelen uit de oven: Haal alle losse onderdelen uit de oven, zoals bakplaten, roosters en deur (als dit mogelijk is). Was ze af met warm water en zeep en leg ze apart om te drogen.
- Maak de binnenkant van de oven schoon: Verwijder zoveel mogelijk vuil en aanslag van de binnenkant van de oven. Dit kan je doen met behulp van een plastic spatel of een zachte schuurspons. Verwijder zo veel mogelijk voedselresten en vuil uit de oven en gooi dit in de vuilnisbak.
- Gebruik een ovenreiniger: Gebruik een speciale ovenreiniger die geschikt is voor het type oven dat je hebt. Volg de instructies op de verpakking en breng de ovenreiniger gelijkmatig aan op de binnenkant van de oven en de deur. Laat het reinigingsmiddel een aantal minuten intrekken (volgens de aanwijzingen op de verpakking).
- Maak de oven schoon met water: Gebruik een vochtige doek om het over reinigingsmiddel te verwijderen. Spoel de doek regelmatig uit en veeg de binnenkant van de oven schoon tot er geen reinigingsmiddel meer achterblijft. Gebruik ook een vochtige doek om de deur schoon te maken.
- Maak de losse onderdelen grondig schoon: Was de losse onderdelen die je eerder uit de oven hebt gehaald af met warm water en zeep en eventueel ook ovenreiniger. Droog ze af met een schone doek.
- Plaats de onderdelen terug in de oven: Plaats alle onderdelen terug in de oven en sluit de deur.
Het is dus belangrijk dat je begint met een koude oven. Eerst maak je de losse onderdelen van de oven schoon. Heb je hier sterkere middelen voor nodig dat water en zeep dan kun je hier eventueel ook ovenreiniger voor gebruiken.
Daarna begin je met de binnenkant van de oven. Hier haal je eerst alle voedselresten weg en gooit dit in de prullenbak. Daarna begin je met het diep reinigen van de oven met de ovenreiniger. Laat dit goed intrekken, zodat het echt zijn werk kan doen. Zorg er daarna voor dat je alle resten van de ovenreiniger uit de oven haalt.
Doe je dit niet zorgvuldig, dan zal je volgende eten wat je in de oven klaarmaakt smaken naar ovenreiniger, niet heel lekker lijkt mij. Daarna is het klusje geklaard en kun je weer aan de slag met het bakken in je oven.

Verschillende manieren om een oven schoon te maken
Er zijn verschillende natuurlijke en onnatuurlijke manieren om je oven schoon te maken. Zo kun je schoonmaakmiddelen gebruiken als soda, ammoniak of bicarbonaat. Maar je kunt ook gaan voor een wat natuurlijker middel zoals natuurazijn of zelfs citroen. Hieronder zal ik uitleggen hoe je deze middelen kunt gebruiken om jouw oven schoon te maken.
Oven schoonmaken met soda/bicarbonaat
Om je oven schoon te maken met soda heb je een aantal benodigdheden nodig:
- Soda (baking soda)
- Witte azijn
- Warm water
- Een schone doek of spons
- Plastic spatel of zachte schuurspons
- Handschoenen en veiligheidsbril (optioneel)
En nu de vraag hoe maak je dan hier jouw oven mee schoon. Grotendeels herhaald je de stappen die hierboven zijn beschreven, maar omdat soda niet een kant en klaar reinigingsmiddel is komen er een aantal stapjes bij.
- Haal alle losse onderdelen uit de oven, zoals bakplaten, roosters en deur. Was ze af met warm water en zeep en leg ze apart om te drogen.
- Meng in een kom soda met een kleine hoeveelheid water tot er een pasta ontstaat.
- Breng de soda-pasta gelijkmatig aan op de binnenkant van de oven en de deur. Laat de pasta ongeveer 30 minuten zitten.
- Maak een oplossing van gelijke delen warm water en witte azijn.
- Doop een schone doek of spons in de azijn oplossing en wring deze goed uit.
- Gebruik de doek of spons om de soda-pasta van de ovenwand en de deur te verwijderen. Maak ronddraaiende bewegingen en veeg de oven schoon.
- Gebruik een plastic spatel of een zachte schuurspons om hardnekkig vuil en aanslag te verwijderen.
- Spoel de doek of spons regelmatig uit en veeg de oven schoon tot er geen soda-pasta meer over is.
- Gebruik een schone doek of spons om de oven af te spoelen met schoon water.
- Plaats alle onderdelen terug in de oven en sluit de deur.

Oven reinigen met citroen
Ook kun je jouw oven reinigen met citroenen. Hiervoor hoef je niet perse nieuwe citroenen te gebruiken. Hiervoor kun je ook uitgeperste citroenen gebruiken. Maar hoe maak je jouw oven dan schoon met citroenen, lees het hieronder.
Om met nieuwe of gebruikte citroenen je oven schoon te maken heb je een aantal benodigdheden nodig:
- Citroenen
- Water
- Een sprayfles
- Een schone doek of spons
- Een kom of bakje
En hoe gebruik je nou al deze benodigdheden om je oven spik en span te krijgen, zie daarvoor de stappen hieronder.
- Verwijder alle losse resten uit je oven, zoals voedsel kruimels en -vet.
- Snijd de citroenen door de helft en pers het citroensap eruit. Snijdt vervolgens de citroenen in plakjes. Voeg water toe aan het citroensap en meng het goed.
- Vul een sprayfles met het citroenwater en spuit het overal in de oven waar vuil of vlekken zitten.
- Laat het citroenwater ongeveer 30 minuten intrekken.
- Maak een schone doek of spons vochtig met water en gebruik deze om de binnenkant van de oven schoon te maken. De citroenzuur zal helpen bij het losmaken van hardnekkig vuil.
- Spoel de doek of spons regelmatig uit met schoon water en blijf de binnenkant van de oven afnemen totdat alle vuil en citroenwater zijn verwijderd.
- Veeg de binnenkant van de oven droog met een schone doek.
Je oven zou nu schoon en fris moeten ruiken. Het gebruik van citroenen is een natuurlijke manier om je oven schoon te maken zonder schadelijke chemicaliën te hoeven gebruiken.

Oven schoonmaken met azijn
Ook is azijn een natuurlijk schoonmaakmiddel om je oven mee schoon te maken. Om je oven met azijn schoon te maken heb je ook een aantal benodigdheden nodig.
- Witte natuurazijn
- Water
- Een sprayfles
- Een schone doek of spons
- Een kom of bakje
Volg de volgende stappen als jij je oven schoon wilt maken met azijn. De stappen lijken heel erg op de stappen die je doet wanneer je jouw oven schoonmaken met citroenen.
- Verwijder alle losse resten uit je oven, zoals voedsel kruimels en -vetresten.
- Meng een gelijke hoeveelheid azijn en water in een kom of bakje. Roer het mengsel goed door.
- Giet het azijnmengsel in een sprayfles.
- Spuit het azijnmengsel op de binnenkant van de oven en laat het ongeveer 30 minuten intrekken. Het azijnmengsel zal helpen bij het losmaken van vuil en vet.
- Maak een schone doek of spons vochtig met water en gebruik deze om de binnenkant van de oven schoon te maken. Het azijnmengsel zal helpen bij het losmaken van hardnekkig vuil.
- Spoel de doek of spons regelmatig uit met schoon water en blijf de binnenkant van de oven afnemen totdat alle vuil en azijn water zijn verwijderd.
- Veeg de binnenkant van de oven droog met een schone doek.
Het gebruik van azijn is een natuurlijke manier om je oven schoon te maken zonder schadelijke chemicaliën te hoeven gebruiken. Let wel op als je oven een zelfreinigende functie heeft, gebruik dan geen azijn om de oven schoon te maken, want dat kan schade aan de oven veroorzaken.

Oven reinigen met ammoniak
Een ander schoonmaakmiddel dat je kunt gebruiken om je oven schoon te maken is ammoniak. Hoewel ammoniak een effectieve reiniger kan zijn voor het reinigen van een oven, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan.
Ammoniak kan gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om ammoniak niet te mengen met andere schoonmaakmiddelen, omdat dit giftige dampen kan veroorzaken.
Om met ammoniak je oven schoon te maken heb je onderstaande benodigdheden nodig.
- Ammoniak
- Een plastic zak
- Een bakje of kom
- Warm water
- Een schone doek of spons
- Rubberen handschoenen
- Verwijder alle losse resten uit je oven, zoals voedsel kruimels en -vet.
- Giet een kleine hoeveelheid ammoniak in een bakje of kom en plaats het in de oven.
- Plaats een pan met kokend water onderin de oven en sluit de ovendeur.
- Laat de oven de hele nacht gesloten. De stoom van het kokende water zal helpen om de ammoniakdampen te verspreiden en de oven schoon te maken.
- Draag rubberen handschoenen en open de ovendeur de volgende ochtend. Verwijder het bakje met ammoniak en zet het opzij.
- Haal alle losse resten en druppels uit de oven met een schone doek of spons. Pas op dat je de ammoniakdampen niet inademt.
- Doe wat ammoniak in een plastic zak. Plaats het ovenrooster in de zak en sluit de zak goed af. Laat de zak een paar uur buiten in de zon staan. De ammoniakdampen zullen helpen om het rooster schoon te maken.
- Haal het ovenrooster uit de zak en spoel het af met warm water. Droog het rooster af met een schone doek.
Let op omdat ammoniak een chemisch middel is, gebruik het altijd in een goed geventileerde ruimte en draag rubberen handschoenen. Zorg ervoor dat je de ammoniakdampen niet inademt.
Zelfreinigende oven
Momenteel zijn er veel moderne elektrische ovens die een zelfreinigende functie hebben. Er zijn verschillende zelfreinigende oven programma’s. Zo heb je pyrolyse, stoomreiniging, katalytische en hydrolyse. Hieronder zal ik deze verschillende programma’s uitleggen.
Pyrolyse
Dit is het meest voorkomende type zelfreinigend programma. Tijdens dit programma wordt de oven tot een zeer hoge temperatuur verhit (gewoonlijk rond de 500 graden Celsius) om alle resten van voedsel en vet in de oven te verbranden tot as. Na afloop van het programma moet de oven worden afgekoeld en kan de as worden weggeveegd met een vochtige doek.
Voor een heteluchtoven is het pyrolyse-programma waarschijnlijk de beste optie voor het zelfreinigend maken van de oven. Dit programma wordt vaak aanbevolen voor het reinigen van heteluchtovens omdat het grondig is en effectief vuil en vet kan verwijderen, zelfs in moeilijk te bereiken hoeken en kieren.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het pyrolyse-programma meer tijd in beslag kan nemen dan sommige andere zelfreiniging programma’s. Het proces kan enkele uren duren en het kan enige tijd duren voordat de oven volledig is afgekoeld en de as is verwijderd. Zorg er ook voor dat de oven tijdens het pyrolyse-programma niet wordt geopend om te voorkomen dat er schadelijke dampen ontsnappen.
Stoomreiniging
Dit is een alternatieve methode die vooral geschikt is voor lichte vervuiling. Tijdens het stoom reinigingsproces wordt er stoom in de oven geproduceerd om het vuil los te weken. Hierdoor kan het vuil eenvoudig worden verwijderd met een doek of een spons.
De stoomreinigingsfunctie komt het meeste voor in stoomovens en combi-ovens.
Stoomovens zijn speciaal ontworpen voor het bereiden van voedsel met stoom, maar sommige modellen hebben ook een reinigingsfunctie die gebruik maakt van stoom. De stoom maakt het mogelijk om voedselresten en vuil makkelijker los te weken, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.
Combi-ovens combineren de functies van een conventionele oven, magnetron en stoomoven. Sommige modellen hebben ook een stoomreinigingsfunctie, die vergelijkbaar is met die van een stoomoven.
Ook zijn er ovens die speciaal zijn ontworpen met een stoomreinigingsfunctie. Deze ovens hebben een speciale reinigingscyclus waarbij stoom wordt gebruikt om het vuil los te weken en te verwijderen.
Katalytische reiniging
Sommige ovens hebben katalytische panelen aan de binnenkant van de oven. Deze panelen werken als een soort filter en vangen vet op voordat het op de ovenwand kan gaan zitten. Het vuil wordt dan afgebroken en omgezet in waterdamp en kooldioxide. Het is belangrijk om deze panelen regelmatig te reinigen om ervoor te zorgen dat ze goed werken.
De zelfreinigende functie katalytische reiniging komt het vaakst voor bij combimagnetrons en fornuizen. Sommige combimagnetrons hebben ook een katalytische zelfreinigende functie voor de oven. Dit kan handig zijn als je op zoek bent naar een multifunctioneel apparaat dat zowel als oven als magnetron kan worden gebruikt.
Sommige fornuizen hebben ook een katalytische zelfreinigende functie voor de oven. Deze kunnen handig zijn als je op zoek bent naar een fornuis met een oven die gemakkelijker schoon te maken is.
Hydrolyse
Dit is een nieuwe methode die gebruikt maakt van water om vuil los te weken. Tijdens het hydrolyse programma wordt er water op de ovenwand gesproeid en wordt de oven verhit tot een lagere temperatuur dan bij pyrolyse. Het vuil wordt losgeweekt en kan daarna eenvoudig worden weggeveegd met een doek.
Ook voor de zelfreinigende functie hydrolyse komt vaak voor bij combimagnetrons, maar ook bij stoomovens. Sommige combimagnetrons hebben ook een hydrolyse zelfreinigende functie voor de oven. Dit kan handig zijn, zoals hierboven ook gezegd wordt, als je op zoek bent naar een multifunctioneel apparaat dat zowel als oven als magnetron kan worden gebruikt.
Sommige stoomovens hebben ook een hydrolyse zelfreinigende functie. Bij deze ovens wordt water in de oven gesproeid om vuil en vet op te lossen.
Wanneer je een zelfreinigende functie van een oven gebruikt is het belangrijk om de handleiding van de oven te raadplegen om te zien welke reinigingsprogramma’s beschikbaar zijn en hoe ze moeten worden gebruikt.
Oven schoonmaak tips
Nu je weet waarom het belangrijk is om een oven schoon te maken, hoe je deze schoon kunt maken en welke verschillende manieren je hebt om een oven schoon te maken, wil ik je nog wat algemene tips meegeven wanneer je een oven gaat schoonmaken.
Gebruik geen scherpe voorwerpen of schuurmiddelen die krassen kunnen veroorzaken op de ovenwand of de verwarmingselementen.
Zorg ervoor dat de oven afgekoeld is voordat je begint met schoonmaken.
Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het schoonmaken van de oven.
Maak je oven regelmatig schoon: Voorkomen is beter dan genezen. Als je regelmatig kleine vlekken of gemorste voedselresten schoonmaakt, wordt het niet te groot en moeilijk om schoon te maken.
Gebruik het liefst natuurlijke schoonmaakmiddelen: Natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals citroen, azijn en baking soda zijn vaak effectief en milieuvriendelijk. Vermijd agressieve chemische reinigingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en het milieu.
Laat het schoonmaakmiddel inwerken: Laat het schoonmaakmiddel een tijdje inwerken voordat je begint met schoonmaken. Dit maakt het vuil losser en gemakkelijker te verwijderen.
Gebruik de juiste schoonmaak gereedschappen: Gebruik een zachte spons, doek of borstel om de binnenkant van je oven schoon te maken. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen of harde borstels die krassen kunnen veroorzaken.
Vergeet de ovenruit niet: De ovenruit kan vaak vuil worden en er vettig uitzien. Maak deze regelmatig schoon met een glasreiniger of azijn.
Controleer de oven handleiding: Voordat je begint met het schoonmaken van je oven, raadpleeg de handleiding om te controleren of er specifieke instructies of waarschuwingen zijn voor het reinigen van jouw oven.
Gebruik beschermende kleding: Als je een ovenreiniger gebruikt, draag dan handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen chemicaliën.

Conclusie
Kortom, het schoonmaken van een oven is belangrijk om de voedselveiligheid, de levensduur van de oven, de smaak van het voedsel en de veiligheid in de keuken te waarborgen. Het wordt aanbevolen om de oven ten minste een keer per maand schoon te maken en na elk gebruik af te nemen om opbouw van vuil te voorkomen.
Daarnaast zijn er verschillende manieren om je oven schoon te maken. Je kunt gebruik maken van natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals citroen, azijn of baking soda, maar ook van wat meer chemische middelen zoals ammoniak of een speciale ovenreiniger.
ten slotte is het slim om met een aantal dingen rekening te houden. Zoals gebruik geen scherpe voorwerpen waarmee je de oven beschadigd. gebruik bij chemische schoonmaakmiddelen altijd gebruik van een veiligheidsbril en handschoenen.
Zorg ervoor dat er goed geventileerd wordt en als laatste maak gewoon regelmatig je oven schoon om het ergste te voorkomen