
Zet jij wel eens een kopje thee en heb jij je altijd al afgevraagd waarom de waterkoker zo’n lawaai maakt als je hem aanzet? Want als je water kookt in een pannetje komt er helemaal niet hetzelfde geluid vrij.
Om je gelijk antwoord te geven op de vraag waarom een waterkoker zoveel geluid maakt, er ontstaat een effect genaamd cavitatie dat het geluid bij een waterkoker veroorzaakt.
Dit is een effect wat dampbellen veroorzaakt rondom het verwarmingselement. Deze dampbellen zullen naar boven willen stijgen, maar terwijl ze naar boven stijgen komen ze koeler water tegen wat de belletjes laat knappen. Het knappen van die belletjes veroorzaakt dan ook het geluid.
Zodra het water kookt gaat het verwarmingselement uit en zal het geluid dus afnemen. Ook is het zo dat hoe meer het water richting het kookpunt komt, hoe harder het geluid zal worden.
Het geluidsniveau van de waterkoker hangt af van het vermogen en de behuizing van de waterkoker.
Inhoudsopgave
Oorzaken van meer geluid
Nu hebben we de hoofdoorzaak al verklapt van het geluid dat de waterkoker maakt, namelijk de cavitatie dat ontstaat tijdens het waterkoken. Maar wat maakt het geluid nou nog erger? We kunnen je vertellen, een slechte waterkoker en kalkaanslag.
Slechte waterkoker
De eerste oorzaak van meer geluid van het waterkoken is dat je hebt gekozen voor een slechte waterkoker. Je hebt de goedkoopste waterkoker gekozen die je kon vinden en vraagt je af waarom die zoveel geluid maakt.
Als je een wat stillere waterkoker wilt hebben dan is het vaak zo dat je daar toch iets extra’s voor moet betalen. Echter kun je dan wel gewoon thee zetten in de ochtend zonder het hele huis wakker te maken.
Kalkaanslag
Een andere oorzaak voor meer geluid kan zijn dat je kalkaanslag in je waterkoker hebt zitten. Deze kalkaanslag kan zorgen voor nog meer geluid en dat is nou net niet wat we moeten hebben.

Oplossing
Nu wil jij natuurlijk weten wat je kunt doen om te zorgen dat je waterkoker minder geluid maakt. En daarom hebben we de volgende drie opties voor je op een rijtje gezet. Koop een stille waterkoker, ontkalk jouw huidige waterkoker of kook je water gewoon in een pannetje.
Koop een stille waterkoker
De eerste optie is om een waterkoker te kopen die stil is. Hierbij kun je het beste kiezen voor een kunststof waterkoker aangezien deze het geluid wat dempt ten opzichte van bijvoorbeeld een RVS waterkoker.
Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een waterkoker van de Hema. De meeste zijn hier van kunststof gemaakt en hebben niet teveel vermogen.
Ontkalk je waterkoker
Dan kun je er nog voor kiezen om jouw huidige waterkoker eens te ontkalken. Dit is natuurlijk wel alleen nuttig als je kalkaanslag in jouw waterkoker hebt, maar dit kan ervoor zorgen dat het geluid minder wordt als je jouw kopje thee aan het zetten bent.

Kook je water in een pannetje op vuur
Hoewel je dan niet echt meer een waterkoker gebruikt, kun je wel ook denken aan het gebruiken van een pannetje op het vuur om je water te koken. Zo zal het geluid een stuk minder zijn en hoef je niet het hele huis wakker te maken voor jouw lekkere kopje thee in de ochtend.
Het is niet een compleet stille oplossing aangezien je nog wel het vuur hoort en uiteindelijk de bubbels als het water kookt. Maar het geluid is in ieder geval een stuk minder dan bij een waterkoker.
Conclusie
Het komt er dus op neer dat het geluid van een waterkoker wordt veroorzaakt door het zogenaamde effect cavitatie. Je kunt het niet helemaal weghalen. Maar er zijn tegenwoordig steeds meer stille waterkokers op de markt waar je uit kunt kiezen.
Kijk nog eens goed naar je huidige waterkoker en ontkalk deze eventueel of investeer in een nieuwe stillere waterkoker. Mocht je dit nou geen optie vinden, dan kun je altijd jouw water koken in een pannetje op het vuur. Verder misschien goed de keukendeur dicht doen als je jouw kopje thee zet en dan heb je de helft al opgelost.
We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te achterhalen waar het geluid van een waterkoker vandaan komt en dat je een oplossing hebt gevonden die bij jou past.
Mocht je nog vragen of een oplossing hebben die we nog niet hebben besproken, laat het dan zeker weten hieronder in een reactie!