Beste stoomoven 2023

Een stoomoven is een oven welke eten klaarmaakt door middel van de stoomfunctie. Het water wordt omgezet in stoom door middel van de warmte in de oven, en hiermee worden gerechten bereid. Je kunt heel eenvoudig complete maaltijden in de oven zetten, je hoeft dus niet eerst apart nog groente voor te koken of het vlees te bakken. 

Er zijn veel mensen die geen stoomoven aanschaffen, omdat ze denken dat je hiermee geen knapperige korst kunt krijgen. Echter is dit niet waar want ook met een stoomoven kun je gewoon taarten, pizza’s en ovenschotels klaarmaken én zorgen voor een krokante korst. Bovendien is het ook mogelijk gerechten op een bepaalde temperatuur klaar te maken, zodat het niet verbrand of te gaar wordt. 

Het grootste voordeel van het stomen van je eten, is dat de smaak beter behouden blijft. Ook is het erg gezond om door middel van stoom te koken omdat naast de smaak, ook de vitamines, mineralen en voedingsstoffen behouden blijven. Daarnaast is het ook een stuk minder vet, omdat je geen boter of olie nodig hebt om het eten klaar te maken. 

Wil je ook graag een stoomoven aanschaffen, dan zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten. Bijvoorbeeld of je een enkele stoomoven wilt, of een combi variant. Daarnaast moet je ook kijken of er ruimte in je keuken is voor een inbouwmodel of niet. Het grote voordeel van een combi stoomoven is dat je hierbij ook gebruik kunt maken van de heteluchtfunctie. Deze ovens zijn dus ook geschikt voor grillen, ontdooien, opwarmen en pocheren. 

Er zijn stoomovens verkrijgbaar van een aantal verschillende merken, en dus kan het goed zijn dat je niet weet welke nou de juiste keuze voor jou is. Daarom hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt, waarin je de verschillende ovens kunt bekijken. Ook is er een koopgids voor wat extra informatie, zodat je de juiste keuze kunt maken. 

De beste stoomovens in een overzicht – Onze top 4

Smeg SC45VB2

Beste koop stoomoven
Uitverkocht

AEG BSE798280M

Beste combi stoomoven
Uitverkocht

Siemens CS658GRS7 iQ700

Beste inbouw stoomoven
Uitverkocht

Russell Hobbs stoomoven

Beste stoom oven voor aardappelen en groente
Uitverkocht

Beste koop stoomoven – Smeg SC45VB2

Onze beste koop stoomoven is de Smeg SC45VB2. Dit model uit 2018 mag dan misschien al wel een paar jaar oud zijn, dat doet niet af aan de kwaliteit ervan. Deze inbouw oven heeft een mooie glazen deur in een lichte, witte kleur met een rvs handvat, twee duidelijke draaiknoppen voor het instellen van de oven en een duidelijk display bovenin waarom de nodige informatie is af te lezen. 

De stoomoven heeft een inhoud van 35 liter waardoor hij erg ruim is, maar dit merk je niet aan de afmetingen. Met zijn 45 centimeter hoogte is hij namelijk vrij compact te noemen. Een bijkomend voordeel is dat er geen vingerafdrukken achterblijven op de deur, en dat hij voorzien is van Stopsol-glas.

Ook beschikt de oven over een aantal recepten die vooraf ingesteld zijn, wat jou kan helpen bij het klaarmaken van het eten. Zo wordt de voorgestelde functie en de kooktijd van bepaalde soorten vlees, vis en groente automatisch ingesteld. Er is alleen een stoomfunctie aanwezig en dus geen bakfunctie, maar het is wel mogelijk voedsel te ontdooien in de oven. Ook is hij voorzien van startuitstel, kinderslot en flexibele temperatuurzones. 

De afmetingen van de oven zijn 45,5 x 59,5 x 56,2 centimeter. 

Smeg SC45VB2

775,00 Uitverkocht
Laatste update was op: 24 maart 2023 06:36

Beste koop stoomoven

8.5Expert Score
Conclusie

De Smeg SC45VB2 is onze beste koop stoomoven, en dat is niet voor niks. Naast dat hij er erg modern uitziet met zijn witte kleur en rvs handvat, is hij ook eenvoudig in gebruik. Er zijn twee draaiknoppen aanwezig voor het instellen van de juiste functies, maar de oven beschikt ook over een aantal vooraf ingestelde recepten.

Voordelen
 • Inhoud van 35 liter
 • Hoogte van slechts 45 centimeter
 • Vooraf ingestelde recepten
Nadelen
 • Enkel stoomfunctie

Beste combi stoomoven – AEG BSE798280M

Wil je graag een stoomoven aanschaffen, maar is het hierbij wel van belang dat dit een combi stoomoven is? Dan is de AEG BSE798280M misschien wel precies waar je naar op zoek bent. deze mooie, zwarte inbouw oven heeft een moderne uitstraling waardoor hij in iedere keuken tot zijn recht komt. Het handvat van rvs zorgt voor een strak uiterlijk, samen met het duidelijke touchscreen display. 

De combi stoomoven is met zijn 60 centimeter en 70 liter erg groot te noemen, hier dien je dus wel rekening mee te houden. Met de nis in je keuken goed op, om problemen en teleurstellingen te voorkomen. De oven is voorzien van SteamPro, welke zorgt voor geïntegreerde stoomfuncties. Ook beschikt hij over de Steamify-functie, een functie waarmee je de gewenste temperatuur in kunt stellen en de oven vervolgens het stoomniveau hierop aanpast. 

Naast de twee handige functies die hierboven al zijn benoemd, beschikt de oven ook over verschillende automatische programma’s, SousVide programma’s en verschillende oven- en bakfuncties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de heteluchtfunctie. Ook wordt hij geleverd met een kerntemperatuurmeter zodat je altijd de binnenkant van het vlees kunt opmeten. 

De deur is voorzien van SoftMotion zodat deze altijd zacht sluit, en is daarnaast ook eenvoudig te reinigen. Als laatste is het waterreservoir, met een inhoud van 0,95 liter, makkelijk uitneembaar, is er een vochtsensor aanwezig en wordt de oven geleverd inclusief stoomset. 

De oven is voorzien van boven- en onderwarmte, heteluchtfunctie, stoomfunctie en grillfunctie. Ook beschikt hij over een ontdooifunctie, kerntemperatuursensor, kinderslot, startuitstel, een pizza programma en vooraf ingestelde maaltijden. 

De maximale oventemperatuur is 250 graden en de afmetingen zijn 56 x 59 x 55 centimeter.

AEG BSE798280M

1.169,00 Uitverkocht
Laatste update was op: 24 maart 2023 06:36

Beste combi stoomoven

8Expert Score
Conclusie

De AEG BSE798280M 70 1 A++ is een mooie combi stoomoven welke beschikt over veel verschillende functies welke het voor jou makkelijker maken eten te bereiden. Zo is hij voorzien van een SteamPro- en Steamify functie, zijn er veel verschillende programma’s beschikbaar en is de deur voorzien van SoftMotion.

Voordelen
 • Inhoud van 70 liter
 • Hoogte van 60 centimeter
 • Verschillende handige functies en programma’s
Nadelen
 • Kan niet verbonden worden met internet
 • Waterreservoir heeft een inhoud van 0,95 liter

Beste inbouw stoomoven – Siemens CS658GRS7 iQ700

Ben je al tijden op zoek naar een stoomoven, maar is het hierbij wel belangrijk dat het een inbouw stoomoven is? Kijk dan eens naar deze Siemens CS658GRS7 iQ700. Dit is een mooie, moderne stoomoven met een zwarte deur in combinatie met rvs, zodat hij in elke keuken goed staat. Er is één draaiknop aanwezig, samen met een handig display waarom alles duidelijk af te lezen is. 

De oven zorgt voor extra gemak in je keuken dankzij de verschillende automatische programma’s waarmee je diverse gerechten klaar kunt maken. Ook hoef je niet lang te wachten totdat de oven op temperatuur is, want hij is voorzien van de snel voorverwarmen functie. En gebruik je bevroren producten? Dan is het dankzij de coolStart niet nodig de oven eerst voor te verwarmen. 

Uiteraard kun je met deze oven je gerechten klaarmaken door middel van stoom. Het grote voordeel hierbij is dat je maaltijden altijd lekker mals en gezond zijn. En wil je graag vlees braden, dan kun je met de kerntemperatuurmeter altijd de temperatuur aan de binnenkant van het vlees in de gaten houden. 

Een ander groot voordeel van deze oven is dat hij door middel van wifi op afstand bestuurd kan worden met een app. Met die app kun je de juiste instellingen selecteren voor het bereiden van je gerechten, maar kun je ook je eten in de gaten houden. Ook is er een ecoClean reinigingsprogramma aanwezig zodat deze zelfreinigende oven na gebruik makkelijk schoon te maken is.

Deze inbouw stoomoven is ook voorzien van 4D hetelucht. Dit zorgt voor een uitstekend bakresultaat, ongeacht welk niveau je gebruikt. De hete lucht wordt verspreid door de hele oven, hierbij verandert de ventilator regelmatig van rotatierichting. Dit zorgt voor een gelijk bakresultaat. Verder is de oven voorzien van boven- en onderwarmte, grill functie, pizzastand, langzaam garen, warmhoudfunctie, voorverwarmen van de borden, hetelucht eco en intensieve warmte. 

De oven heeft een inhoud van 47 liter en de afmetingen zijn 45 x 56 x 55 centimeter.

Siemens CS658GRS7 iQ700

1.799,00 Uitverkocht
Laatste update was op: 24 maart 2023 06:36

Beste inbouw stoomoven

8.5Expert Score
Conclusie

De Siemens CS658GRS7 iQ700 is een mooie, moderne inbouw oven die in elke keuken goed tot zijn recht komt. Er zijn verschillende functies en programma’s beschikbaar, daarnaast is de oven ook te bedienen door middel van een app. Na het gebruik van de oven is hij dankzij het ecoClean programma eenvoudig te reinigen.

Voordelen
 • Te besturen door middel van een app
 • Eenvoudig schoon te maken dankzij ecoClean
 • Veel functies en programma’s
Nadelen
 • Drie inschuifhoogtes aanwezig
 • Geen flexibele temperatuurzones
 • Geen magnetronfunctie

Beste stoom oven voor aardappelen en groente – Russell Hobbs stoomoven

Ben je op zoek naar een stoom oven voornamelijk voor het bereiden van groente en aardappelen, en niet zozeer voor grote ovengerechten? Dan is de Russell Hobbs stoomoven met zijn verschillende bakken wellicht ideaal voor jou. Deze koker is ideaal wanneer je geen ruimte hebt voor een stoomoven, of niet zoveel te besteden hebt maar wel graag gezonder wilt eten. 

Deze stoomoven heeft een inhoud van 9 liter en is met name geschikt voor het klaarmaken van aardappelen en groente, maar kan ook gebruikt worden voor rijst en eieren dankzij de rijstkom en eierhouders. Het apparaat beschikt over drie stoombakken waar het eten eenvoudig in geplaatst kan worden. Deze bakken zijn ook geschikt voor de vaatwasser waardoor ze na gebruik weer snel schoon zijn. 

Per stomer zijn er zes eierhouders aanwezig en de rijstkom heeft een inhoud van 1 liter. Ook is er aan de voorkant van het apparaat een indicator aanwezig voor het waterniveau, en beschikt hij over een aparte lekbak voor water en sappen. Is het nodig dat het water wordt bijgevuld tijdens het bereiden van het eten, dan kan dit eenvoudig gedaan worden dankzij de twee laterale watervulopeningen. 

Het grote voordeel van dit apparaat is dat er drie stoomcontainers aanwezig zijn, zodat je verschillende gerechten tegelijk klaar kunt maken. Ook is er een 60 minuten timer aanwezig met automatische uitschakeling en bescherming tegen drooglopen. Het apparaat heeft een geïsoleerde handgreep, antislipvoetjes en is BPA-vrij. 

Russell Hobbs stoomoven

59,99 Uitverkocht
Laatste update was op: 24 maart 2023 06:36

Beste stoom oven voor aardappelen en groente

8Expert Score
Conclusie

De Russell Hobbs stoomoven 9.0 is een handig apparaat voor iedereen die graag groente en aardappelen willen stomen, maar geen geld of plek hebben voor een stoomoven. Het apparaat beschikt over drie stoomcontainers van in totaal 9 liter, een rijstkom en eierhouders. Je kan er dus niet alleen groente en aardappelen mee bereiden, maar ook rijst en eieren.

Voordelen
 • Handig in gebruik
 • Eenvoudig op te bergen
 • Vaatwasserbestendig
Nadelen
 • Handleiding is in het Duits
 • Niet geschikt voor vlees en vis

Koopgids – tips voor het kopen van de beste stoomoven

Je hebt nu een aantal stoomovens van verschillende merken bekeken en doorgelezen. Misschien weet je nu al precies welk model jij graag in je keuken wilt hebben, maar het kan uiteraard ook zo zijn dat je nog steeds geen idee hebt. Daarom hebben wij deze koopgids voor je samengesteld. Hier kun je net dat beetje extra informatie doornemen wat jou kan helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Inbouw of vrijstaand 

Heb je ruimte in je keuken voor een inbouwoven, dan is het hierbij belangrijk dat je de maten van de nis weet. Niet elke oven heeft dezelfde afmetingen en het zou zonde zijn als de oven net niet past. Is er geen ruimte voor een inbouwoven? Dan kun je ook kiezen voor een vrijstaand model. Deze kun je op iedere gewenste plek plaatsen zodat hij goed te gebruiken is. 

Grootte en inhoud 

Ongeacht of je nou een inbouw model wilt of niet, de grootte en de inhoud zijn erg belangrijk. Heb jij een groot gezin en wil je vaak gebruik maken van de oven, dan is het haast noodzakelijk dat hij beschikt over een grote inhoud. Maar ook de grootte is hierbij belangrijk, want je wilt natuurlijk wel dat al je gerechten erin passen. Kijk dus goed na wat de maten zijn van de oven en welke inhoud hij heeft, voordat je er één aanschaft. 

Is de nis in je keuken niet heel groot en ben je daardoor beperkt in de ruimte, dan moet je er rekening mee houden dat ook de inhoud van de oven niet heel groot zal zijn. Heb je bijvoorbeeld een inhoud van 47 liter dan kun je minder bereiden dan in een oven met een inhoud van 70 liter. Toch is 47 liter ook ruim genoeg voor het klaarmaken van een compleet gerecht.

Aantal functies en programma’s 

Er zijn stoomovens die alleen over de stoomfunctie gebruiken, maar er zijn ook combi stoomovens verkrijgbaar. Met deze ovens kun je dus niet alleen het eten stomen, maar bijvoorbeeld ook de heteluchtfunctie, grillfunctie of ontdooifunctie gebruiken. Daarnaast heeft een stoomoven vaak meerdere programma’s voor extra gemak. Denk hierbij aan vooraf ingestelde recepten, SousVide programma’s en snel voorverwarmen. 

Onderhoud 

Veel oven hebben een emaille binnenkant, deze is na gebruik vaak eenvoudig af te nemen met een vochtige doek, zodat je niet telkens hoeft te boenen. Ook de deur is belangrijk om schoon te houden, want vetresten en vingerafdrukken staan niet netjes. Er zijn ovens waarbij er geen vingerafdrukken te zien zijn, die hoef je dus enkel af te nemen met een doek om hem schoon te houden. 

KeukenManiak - Alles voor in de keuken
Logo
Enable registration in settings - general