Zelfgemaakte smoothie bewaren, zo doe je dat.

Heb jij een heerlijke slowjuicer recepten gevonden en wil je graag jouw eigen slowjuicer of blender flink aan het werk zetten om jouw eigen zelfgemaakte smoothies mee te maken? 

Maar hoe bewaar je jouw smoothies en hoe lang kun je ze bewaren? Het zijn vragen die meteen bij je zullen opkomen. Zou zonde zijn als jouw met liefde gemaakte smoothies uiteindelijk verrotten. 

In dit artikel willen we je dan ook helpen hoe je het beste jouw zelfgemaakte smoothies kunt bewaren! 

Waar moet je rekening mee houden

Nu zijn er een aantal factoren waar je even rekening mee moet houden als je een smoothie gaat maken en wilt bewaren. We zullen de belangrijkste punten hieronder voor je op een rijtje zetten zodat je jouw smoothies zo lang mogelijk kunt bewaren. 

Door rekening te houden met deze factoren, kun je de houdbaarheid en kwaliteit van je smoothie maximaliseren en voorkom je besmetting met bacteriën of schimmels.

Wat voor een soort smoothie je hebt gemaakt

De houdbaarheid van de smoothie is afhankelijk van de ingrediënten die je hebt gebruikt. Sommige fruitsoorten zoals bananen en aardbeien bederven snel, dus houd hier rekening mee bij het bepalen van de houdbaarheid van je smoothie.

Waar je hem in bewaard

Het is belangrijk om de smoothie in een goed afsluitbare container te bewaren, bijvoorbeeld een hermetisch afsluitbare beker of fles. Bewaar de container vervolgens in de koelkast om de groei van bacteriën en schimmels te remmen. Vermijd direct contact met andere voedselproducten om te voorkomen dat smaken en geuren worden overgedragen. 

Beste is om een een beter of container met deksel te kiezen zodat het helemaal is afgeschermd van de andere producten in de koeling. Zie hieronder een goede optie daarvoor.

Bereidingsdatum

Ook is het belangrijk om te bedenken wanneer je de smoothie wilt gaan drinken. Als je dan de bereidingsdatum om de container zet met een sticker of iets zorg je ervoor dat je precies weet wanneer die is gemaakt. 

Bereidingstechnieken en hygiëne

Zorg ervoor dat je de juiste bereidingstechnieken en hygiënemaatregelen volgt bij het bereiden van de smoothie, omdat dit ook van invloed kan zijn op de houdbaarheid.

Scheiding van vloeistoffen

Als er een scheiding van vloeistoffen heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om de smoothie goed te schudden of te roeren voor gebruik. Ruik daarna even aan de smoothie en drink het pas als het gewoon naar fruit ruikt. 

Waar kun je een smoothie in bewaren?

Voor we ingaan op hoe lang je een smoothie kunt bewaren is het goed om even te kijken waar je het allemaal in kunt bewaren. Nu is het niet echt verstandig om een smoothie buiten een soort van koeling te zetten en daarom zijn er een aantal manieren waarin je jouw eigen gemaakte smoothie in kunt bewaren. Komt er in ieder geval op neer dat enige vorm van koeling wel belangrijk is als je jouw smoothie wilt bewaren. 

Vriezer

Als je de smoothie langer wilt bewaren, kun je hem invriezen. Wel goed om eerst even te kijken of de ingrediënten die erin zitten wel ingevroren kunnen worden. Zorg ervoor dat de smoothie goed is afgesloten en label de bevroren smoothie met de datum van bevriezing. De vriezer is dus handig als je jouw smoothie voor een langere tijd wilt bewaren. Wel zal je er rekening mee moeten houden dat de smoothie eerst moet ontdooien als je hem weer uit de vriezer haalt. 

Koelkast

De koelkast is een geschikte plek om een smoothie voor een aantal dagen te bewaren. Zorg ervoor dat de smoothie goed is afgesloten en bewaar de smoothie vervolgens in de koelkast tot het moment van gebruik. Dit is dus dé plek om jouw smoothie te bewaren voor een wat kortere tijd. 

Cool bag

Als je de smoothie meeneemt naar school, werk of onderweg, is een cool bag een handige optie. Plaats de smoothie in een goed afsluitbare container en bewaar deze in de cool bag tot het moment van gebruik. Zorg er wel voor dat de coolbag de juiste temperatuur heeft om de smoothie op een veilige manier te bewaren door het gebruik van koelelementen.

Hoe lang kun je een smoothie bewaren?

Nu ligt het er een beetje aan hoe je de smoothie bewaart, maar je kunt een zelfgemaakte smoothie in de vriezer 2-3 maanden bewaren, in de koelkast 2-3 dagen en in een cooling bag voor maximaal 1 dag. 

Conclusie

Het komt er dus op neer dat het goed is om het juiste materiaal te kopen om jouw smoothie het langste mee te laten gaan en te bewaren. Smoothies hebben cooling nodig om lang te kunnen bewaren. Een vriezer voor als je hem lang wilt bewaren koelkast als je hem voor kortere tijd wilt bewaren en cooling bag als je hem dezelfde dag gaat opdrinken. 

Jouw eigen smoothie maken is echt super als lekker tussendoortje en laten we eerlijk zijn, ook het lekkerste als die koud is. Zorg dus voor een container met een deksel en bewaar hem altijd gekoeld op een plaats wat aansluit op hoe lang jij jouw smoothie wilt bewaren. 

Misschien ook interessant

Gezonde smoothie recepten

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

KeukenManiak - Alles voor in de keuken
Logo
Enable registration in settings - general