Oven tekens en symbolen, waar staat welk teken of symbool voor?

Je oven staat vol met verschillende tekens en symbolen, maar wat betekent elk symbool of figuurtje nou eigenlijk? Je hebt vast wel eens een in een recept gelezen zet oven op grillstand of zet oven op alleen onderwarmte, maar hier wordt niet bij verteld welk teken hier bij hoort. Ben jij hier wel eens tegenaan gelopen dan is dit artikel helemaal voor jou. In dit artikel zal ik namelijk de meest voorkomende oven symbolen bespreken, zodat jij voortaan weet welke stand van de oven jij moet gebruiken bij je recept.

Soorten oven tekens en symbolen

Er zijn verschillende oven tekens en symbolen. De meeste oven tekens hebben hetzelfde symboom, maar kunnen per oven merk er net even anders eruit zien. Zo heb je onderwarmte, bovenwarmte, onder- en bovenwarmte, hetelucht, grote grill, kleine grill, circulatie/ventilatie grillen, pizzastand, stomen, magnetron, ontdooien, en crisp.

Dit zijn de meest voorkomende oven tekens, die de meeste ovens sowieso hebben. Het kan zijn dat je oven ook nog andere symbolen heeft, dit is dan specifiek voor die oven. Om er achter te komen waar dit symbool voor staat, kijk dan even in de handleiding voor meer informatie.

Onderwarmte

Het teken van onderwarmte is een enkele streep aan de onderkant van een vierkant. Wanneer je de stand onderwarmte gebruikt in een oven, wordt alleen het onderste verwarmingselement warm. Deze stand wordt vraag gebruikt wanneer een gerecht au bain-marie gebakken wordt. Ook is deze stand handig wanneer je bijvoorbeeld een quiche of pizza bakt.

Door de onderwarmte wordt de bodem goed warm en krokant en verbrandt de bovenkant van de quicheof pizza niet. Wanneer je onderwarmte gebruikt is het het handigst om maar 1 gerecht tegelijkertijd in je oven klaar te maken. Je onderste gerecht zal namelijk alle warmte pakken en je bovenste een stuk minder. Hierdoor wordt je bovenste gerecht niet gaar.

Bovenwarmte

Waar je onderwarmte hebt, heb je ook bovenwarmte. Het figuurtje van bovenwarmte is een enkele streep aan de bovenkant van een vierkant. Wanneer je bovenwarmte gebruikt voor een gerecht, wordt alleen de bovenste verwarmingselement in de oven warm. Dit is een handige stand wanneer je een taart gaat bakken, waarvan de bodem al gebakken is.

Zo kun je de vulling van de taart verwarmen/bakken, maar verbrandt de onderkant van de taart niet. Ook bij deze stand is het verstandig om maar 1 gerecht tegelijkertijd in de oven klaar te maken. Het bovenste gerecht zal namelijk alle warmte ontvangen en het onderste gerecht zal daardoor niet goed gaar of warm worden.

Onder- en bovenwarmte

Wanneer je oven onderwarmte en bovenwarmte heeft, kan je oven vaak ook beide verwarmingselementen tegelijk opwarmen. Het teken van onder- en bovenwarmte is dan ook een streep aan de bovenkant en een streep aan de onderkant in een vierkant. Deze stand van de oven wordt het vaakst gebruikt voor verschillende gerechten, zoals taarten, cakejes, vlees en ovenschotels.

De warmte wordt evenredig verdeeld zodat je gerecht gelijkmatig gaar wordt. Deze stand wordt voornamelijk gebruikt bij baksels die moeten rijzen, wanneer je dit bakt met een ventilator is de kans groot dat je baksel inzakt. Ook hier is het slim om één bakplaat of rooster te gebruiken. Als je meerdere gebruikt zal de een van de gerechten minder warmte onder krijgen en de ander minder warmte boven krijgen.

Hetelucht

Het symbool van een ventilator is het oven teken voor de heteluchtfunctie. Door de ventilator in de oven wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de oven. Deze functie is daarom wel geschikt om op meerdere gerechten tegelijkertijd te bakken, omdat de warmte overal in de oven gelijk is. De heteluchtfunctie is vooral geschikt voor ovenschotels. Baksels zoals taart, brownies of cake zijn minder geschikt voor de hetelucht oven. De kans bestaat dat hierdoor je baksel inzakt en niet mooi oprijst zoals het zou moeten doen.

Grote grill

Het figuurtje van een groot zigzag of golvend teken bovenaan de vierkant is het symbool voor grote grill. De grote grill gebruik je als je een groot oppervlak van groente, vlees of vis wilt grillen. Let er wel op dat je hier niet te dikke stukken vlees, vis of groente voor gebruikt. De kans bestaat dan namelijk dat je gerecht dan niet gaar wordt aan de binnenkant maar wel verband aan de buitenkant. Naast het grillen van gerechten kun je deze stand ook gebruiken voor het gratineren van je gerechten. Hierbij voor je bovenkant van je gerecht lekker knapperig.

Kleine grill

Het symbool van kleine grill is hetzelfde symbool als de grote grill, maar dan een slag kleiner. Een zigzag of golvend teken aan de bovenkant van een vierkant. De kleine grill heeft eigenlijk dezelfde functie als de grote grill alleen voor een kleiner oppervlak. Vaak is dit oppervlak het middelste gedeelte van de grill. Let dus goed op als je jouw gerecht met deze stand wilt grillen, dat je het wel onder de grill legt waar de warmte vandaan komt. 

Circulatie/ventilatie grill

Het teken van de circulatie of ventilatie grill is het teken van de grill en het teken van de hetelucht oven gecombineerd als één teken. Dus een vierkant met een ventilatie in het midden en aan de bovenkant een zigzag teken. Bij de circulatie/ventilatie grill wordt er afgewisseld tussen warmte van de grill en warmte door de ventilatie.

Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de oven en creëer je een krokante korst op je gerecht. Deze stand is wel geschikt voor grote stukken vlees of vis mee te garen, omdat de warmte over de hele oven wordt verdeeld.

Pizzastand

Bij dit teken verwacht je eigenlijk een pizza, maar helaas is dit niet zo. Het teken van pizzastand is het heteluchtfunctie teken gecombineerd met het symbool voor onderwarmte. Je hebt dus een ventilator in het midden van de vierkant met aan de onderkant een streep. De naam zegt het natuurlijk al, dit is de stand waarom jij jouw pizza’s perfect kan afbakken.

Doordat de onderwarmte aanstaat wordt jouw korst goed gaar en knapperig en door de hete luchtfunctie wordt de bovenkant alleen verwarmt waardoor er niks verbrand. Gebruik je namelijk andere standen zoals alleen hetelucht of alleen grill, dan wordt de onderkant van de pizza niet knapperig, maar blijft hij zompig.

Naast alleen pizza’s zou je deze stand ook goed kunnen gebruiken voor andere gerechten waarbij je een knapperige bodem wilt creëren en alleen de bovenkant wilt verwarmen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een quiche.

Stomen

Het symbool voor stomen is wel een beetje hoe ik het in ieder geval zou verwachten. Dit symbool ziet eruit als drie wolkjes boven elkaar in een vierkant. De stoom functie is ideaal om groente, aardappels, vlees en/of vis mee te bereiden. Door te stomen in plaats van de koken, behoudt het gerecht meer smaak, vitamines en mineralen, die verdwijnen bij koken in water. Naast aardappel, groente, vlees en vis zou je ook je pasta of rijst hierin kunnen gaar stomen. Ook kun je de stoom functie gebruiken om restjes eten of gerechten weer opnieuw op te warmen. 

Magnetron

Als je een combi-oven hebt dan heb je natuurlijk ook een magnetron stand op deze oven. Het teken voor de magnetron stand zijn drie golvende strepen onder elkaar in een vierkant. De magnetronstand gebruik je voor het snel opwarmen en/of ontdooien van gerechten. Daarnaast moet je de meeste kant-en-klaar maaltijden verwarmen door middel van een magnetron.

Naast het opwarmen en ontdooien kun je ook groenten en aardappels gaarkoken in een magnetron door middel van een klein beetje water toe te voegen aan een kom met de aardappels of groenten erin. Het voordeel hiervan is dat er minder vitamines en mineralen verloren gaan, dan wanneer je het kookt.

Heb je dus een combi-oven en je wilt wat bakken, let er dan goed op dat je de oven niet op deze stand hebt staan, want daar krijg je niet het gewenste resultaat mee!

Ontdooien 

Het ontdooi symbool herken je aan de twee vries sterretjes naast elkaar met daaronder twee druppels. De ontdooistand is ideaal om snel vlees, vis, brood of andere gerechten te ontdooien. Wat normaal uren duurt is nu in een aantal minuutjes ontdooit. Super handig wanneer je eerder bent vergeten je eten uit de vriezer te halen. 

Crisp

Het crisp teken zul je alleen vinden op combi magnetrons. Dit symbool is een combinatie van onderwarmte en een soort schaaltje met daarboven drie verticaal golvende lijnen. Voor de crisp functie heb je wel een speciale crisp ovenschaal of bakplaat voor nodig.

Deze functie is ideaal voor een krokante pizza, oven friet of kip met een krokant velletje. De speciale plaat of schaal wordt extra heet, zodat je pizza, oven friet of kip extra krokant wordt aan de onderkant en de bovenkant. Want de grill doet aan de bovenkant het werk. De crisp functie versnelt het bakproces zodat je snel een lekker en krokant gerecht op tafel hebt.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er veel verschillende oven tekens en symbolen. Ik hoop dat dit artikel jou heeft geholpen bij het ontcijferen van de meeste tekens die op jouw oven te vinden zijn. Mocht er nou een teken op jouw oven staan die hier niet tussen staat, dan is het toch handig om even jouw handleiding erbij te pakken om uit te zoeken wat dit symbool nou eenmaal  betekent. Mocht je vragen hebben over dit artikel, stel ze dan gerust!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

KeukenManiak - Alles voor in de keuken
Logo
Enable registration in settings - general