Grillen met een oven, hoe doe je dat?

We kennen het woord grillen allemaal wel. Vlees, vis of groente grillen op de barbecue of in een pan. Maar je kunt ook grillen in een oven. In dit artikel ga ik in op wat is grillen in een oven nou eigenlijk, hoe werkt de grill in de oven, welk teken van de oven staat voor grillen, is gratineren hetzelfde als grillen, wat is de beste temperatuur om te grillen en hoe bereid je vlees, vis of groente nou eigenlijk goed onder de grill.

Wat is grillen in een oven?

Het woord grillen komt uit het Engels. Grillen is een methode om voedsel te bereiden op een open vlam of heet oppervlak, meestal in een grill op de barbecue of koekenpan. Maar wat heeft dit te maken met een oven? In feite kunt je jouw oven gebruiken als grill en vlees, vis of groenten bereiden alsof u buiten op de barbecue zit.

De grill is ideaal voor mensen die in korte tijd veel voedsel willen bereiden. Het is niet alleen een kwestie van gemak het bespaart ook energie en vermindert de hoeveelheid vet die u verbruikt bij het bereiden van vlees of vis.

Hoe werkt de grill in een oven?

Bijna elke oven heeft een grillstand. Het oventeken wat hiervoor op de oven wordt gebruikt zie je in de afbeelding hieronder. De grillstand is de warmste stand van de oven. De temperatuur begint vaak bij 230 graden Celsius en kan oplopen tot 300 graden Celsius. Voordat je gaat grillen is het goed om eerst de oven 10 minuten voor te verwarmen op de grill temperatuur dat jij wilt. Zo begin je gelijk op de temperatuur dat je wilt.

Wanneer je gaat grillen in de oven laat je de ovendeur op een kiertje staan. Zo kan de waterdamp die ontstaat ontsnappen uit het kiertje. Zo creëer die knapperige grill laag.

Doordat je met grillen alleen warmte hebt aan de bovenkant, moet je vlees, vis of groente halverwege het grill proces even gedraaid worden. Zo komt de warmte ook aan de andere klant. Wil je met grillen alleen een krokante laag creëren plaats dan je vlees vis of groente 5 tot 10 centimeter van de grill. Wil je jouw vlees, vis of groente ook echt garen, plaats het rek dan op 10 tot 15 centimeter van de grill.

Hoe lang je iets moet grillen in de oven is erg afhankelijk van het product. Een dikker stuk vlees of vis moet weer langer dan een dunner stuk vlees of vis. Met groente net zo. snijd je groente in dikke plakken, dan heeft het weer langer nodig, dan dat je groente in dunne of kleine stukken snijd. Blijf dus wel goed opletten als je iets in de oven gaat grillen.

grote-grill
Grillstand

Is gratineren hetzelfde als grillen?

Gratineren wordt vaak in dezelfde context gebruikt als grillen, maar is dit dan ook hetzelfde? Gratineren is een manier van grillen waarbij voedsel, meestal een gerecht dat in de oven wordt gebakken, wordt bedekt met paneermeel, geraspte kaas of andere ingrediënten en vervolgens onder de grill in de oven wordt gezet zodat de bovenkant goudbruin en knapperig is. Deze techniek wordt vaak gebruikt om een knapperige textuur en extra smaak toe te voegen aan gerechten zoals gratins, stoofschotels en soufflés.

Hoe bereid je vlees, vis en groente goed onder de grill in de oven?

Nu je weet wat grillen is en hoe je moet grillen is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je vlees, vis en groente goed kan grillen in de oven. Hieronder zal ik uitleggen hoe je verschillende soorten vlees, vis en groente goed kunt bereiden onder de grill, zodat jij kan gaan smikkelen van een heerlijke maaltijd.

Vlees grillen in de oven

Het eerste wat je moet weten als je vlees in de oven grilt, is hoe lang het duurt. Dit hangt af van het soort vlees dat je bereid en de dikte van het vlees. Een biefstuk die 2,5 cm dik is zal ongeveer 7 minuten per kant nodig hebben op een middelhoge grill of in een middelmatig hete oven. Hoe groter de biefstuk, hoe langer het duurt.

Volg de volgende stappen om jouw biefstuk goed te grillen:

 1. Verwarm de oven voor op de grillstand of op een hoge temperatuur (meestal tussen de 200-250 graden Celsius).
 2. Leg het vlees op een rooster boven een bakplaat of op een ovenbestendige grillpan.
 3. Bestrijk het vlees eventueel met olie of marinade.
 4. Plaats het vlees in de oven en grill het gedurende de gewenste tijd. Houd er rekening mee dat de grilltijd afhangt van de dikte van het vlees.
 5. Draai het vlees halverwege de grilltijd om zodat het aan beide kanten gaar wordt.
 6. Haal het vlees uit de oven en laat het even rusten voordat je het serveert. Dit zorgt ervoor dat het vlees malser wordt.
 7. Gebruik een vleesthermometer om te controleren of het vlees gaar is.

Houdt er rekening mee dat de ovens kunnen verschillen en dat het beste resultaat behaald wordt door de gebruiksaanwijzing van je oven te raadplegen en eventueel aan te passen aan de specifieke situatie.

vlees-in-oven-grillen

Vis grillen in de oven

Vis in de oven grillen kan een geweldige manier zijn om vis te bereiden, vooral als u geen fan bent van frituren of bakken in de pan. Het is ook een uitstekende manier voor mensen die vetten en oliën in hun dieet proberen te vermijden. Bij het grillen van vis in de oven kun je het beste kiezen voor stevige witte vis zoals kabeljauw, schelvis of koolvis. Ook kun je kiezen voor zalmmootjes of -filets. De vis moot of fillet moet ongeveer 1.5 centimeter dik zijn, zodat het gelijkmatig en snel gaar wordt.

De beste manier om vis te grillen lijkt heel erg op het grillen van vlees in de oven. Toch zijn er een aantal puntjes waar je bij vis iets beter op moet letten dan blij vlees.

Er zijn een paar manieren om vis te grillen in de oven, maar een van de beste methoden is de volgende:

 1. Verwarm de oven voor op de grillstand of op een hoge temperatuur (meestal tussen de 200-250 graden Celsius).
 2. Leg de vis op een rooster boven een bakplaat of op een ovenbestendige grillpan.
 3. Bestrijk de vis eventueel met olie of marinade.
 4. Plaats de vis in de oven en grill deze gedurende de gewenste tijd. Houd er rekening mee dat de grilltijd afhangt van de dikte van de vis.
 5. Draai de vis halverwege de grilltijd om zodat deze aan beide kanten gaar wordt.
 6. Haal de vis uit de oven en laat deze even rusten voordat je het serveert. Dit zorgt ervoor dat de vis malser wordt.
 7. Gebruik een thermometer om te controleren of de vis gaar is. De vis is gaar wanneer de kerntemperatuur van de vis tussen de 50-60 graden Celsius ligt.

Houd er rekening mee dat vis snel gaar is, dus het is belangrijk om de oven goed in de gaten te houden en de grilltijd aan te passen aan de grootte en dikte van de vis.

Groente grillen in de oven

Groenten grillen in de oven is een geweldige manier om groenten te bereiden. Het is gemakkelijk en handig, en je hoeft achteraf minder op te ruimen! Hier zijn enkele tips voor het grillen van groenten in de oven: Gebruik zware folievellen of bakplaten om uw bakplaat te bekleden voordat u de groenten erop legt. Dit helpt het vocht binnen te houden en voorkomt plakken. Zorg ervoor dat alle groenten in gelijke grootte worden gesneden, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

De beste manier om je groente te grillen doe je als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op de grillstand of op een hoge temperatuur (meestal tussen de 200-250 graden Celsius).
 2. Snijd de groente in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig garen.
 3. Leg de groente op een rooster boven een bakplaat of in een ovenbestendige grillpan.
 4. Bestrijk de groente met een beetje olie en voeg eventueel kruiden of specerijen toe naar smaak.
 5. Plaats de groente in de oven en grill deze gedurende de gewenste tijd. Houd er rekening mee dat de grilltijd afhangt van de soort groente en hoe gaar je ze wilt hebben.
 6. Draai de groente halverwege de grilltijd om zodat deze aan beide kanten gaar wordt.
 7. Haal de groente uit de oven en laat deze even rusten voordat je het serveert.

Houd er rekening mee dat de grilltijd van groente afhankelijk is van de soort groente. Bijvoorbeeld courgette, aubergine, paprika, champignons zijn sneller gaar dan bijvoorbeeld rode biet, pastinaak of zoete aardappel. Dus houd de groente in de gaten en proef tussentijds om te controleren of de groente gaar is naar wens.

groente-in-oven-grillen

Conclusie

Grillen in de oven is dus een bereidingswijze waarbij je alleen hoge warmte van boven gebruikt. Hiermee krijgt het product wat je grilt een mooie knapperige grill laag. Ook kun je met de grillstand van de oven bepaalde gerechten gratineren. Ook hiermee maak je een knapperige grill laag op een gratin, ovenschotel of souffles.

Wil je vlees, vis of groente grillen in de oven dan kan dat natuurlijk. Let bij alle producten op de dikte, hoe dikker het product hoe langer het in de oven moet. Let bij vis erop dat dit sneller gaar wordt, dan bijvoorbeeld vlees. Het is daarom handig om een oventhermometer in je vlees of vis te steken, zodat je goed kunt bijhouden hoe gaar het product van binnen is, zodat je het mals en sappig houd.

Bij groente kun je dit het beste testen door even te proeven. Is de groente te hard, dan moet het nog wat langer.

Ik hoop dat dit artikel jouw vragen heeft beantwoord over wat grillen is en hoe je dit het beste kunt doen.

Wat heb je nodig om in een oven te grillen

Als laatste nog een paar producten die handig zijn als je wilt gaan grillen in de oven.

Mancor Vleesthermometer

Vlees- en visthermometer
Op voorraad

ICQN Ovenbakplaat en Rooster Set

Oven rooster en bakplaat
Uitverkocht

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

KeukenManiak - Alles voor in de keuken
Logo
Enable registration in settings - general